Càritas

QUI SOM?

CÀRITAS ÉS EXPRESSIÓ DE L’AMOR DE LA COMUNITAT CRISTIANA VERS EL MÉS NECESSITATS

Càritas és una paraula que prové del llatí i vol dir caritat (fruit de l’amor), la finalitat d’aquest fruit es fer possible que els empobrits, marginats i exclosos de qualsevol societat surtin de la seva situació i puguin viure una vida amb dignitat.

Entenem doncs l’amor de Càritas com el nucli de la nostra motivació i existència i és des d’aquesta profunda experiència i convicció que actuem i enfoquem les tasques, les activitats i els projectes que programem de la forma més eficient possible, perquè sempre tinguin la persona com a centre i estiguin impregnades de la recerca de la justícia, del sentit de comunitat eclesial, inserides en la realitat social que pretenem transformar des de la denúncia profètica i l’acció en xarxa.

Per Càritas, lluitar contra la pobresa és obrir espais d’esperança que facin possible el creixement integral de la persona en una societat més justa, fraterna i solidària.

L’EQUIP DE CÀRITAS
ARXIPRESTAL SANTA COLOMA

EQUIP PROFESSIONAL
directora: Anna Selva
Treballadores Socials: Àgueda i Loli
Tècnica Especialista en voluntariat: Elena
Coordinador arxiprestal: Gerard

VOLUNTÀRIES
Parròquia Santa Coloma: Lina, Fina, Nuria, Mina, Sebi, Paquita, Montse
Parròquia Sant Miquel: Paquita, Mari Carmen, Justa
Parròquia Santa Rosa i santa Maria: Lola, Ester, Antonio, Maria Rosa
Parròquia Sant Joaquim i Sant Jaume: Maria Jesús, Loli, Pura, Mari, Mari Carmen
Parròquia Esperança: Begoña

QUÈ FEM?

ACOLLIDA i ATENCIÓ SOCIAL:
Acompanyament de les persones que se senten necessitades i s’acosten a Càritas. Es procura que se sentin acollides i escoltades en un clima de confiança per tal d’empoderar-les. S’ajuda també, si cal, a cobrir algunes de les necessitats més bàsiques i es fa orientació en el seu procés.

PRIMERA ACOLLIDA: individuals o grupals. Arrel de la trobada s’aniran veient les necessitats i demandes que surten. A totes les parròquies
A l’Església Major es realitzen conjuntament acollides Socials i d’Orientació laboral.

ACOMPANYAMENT INDIVIDUAL per part de les treballadores socials: Entrevistes socials, suport Psicològic, Orientació Laboral, habitatge,…

On? A totes les Parròquies.

NECESSITATS BÀSIQUES

Les ajudes, tan econòmiques com en espècies, destinades a cobrir necessitats bàsiques són part de l’engranatge que permet a la persona caminar cap a la seva recuperació. De cada família fem un estudi social i en funció de les necessitats de cadascuna d’elles els hi donem un ticket amb un import econòmic per tal que compri a un supermercat i pugui triar allò que menja (segons gustos personals, culturals, de salut…) i tingui accés a productes frescos (fruita, verdura, peix i carn). D’aquesta manera perseverem l’autonomia personal, fomentem la funció social de l’alimentació i promovem l’hàbit de l’administració del pressupost familiar.

On? A totes les Parròquies.

TRAMATS DE VIDA

Un espai de trobada per la Gent Gran creant un suport en grup que consisteix a oferir un espai de trobada i relació, flexible i obert, on l puguin crear llaços d’amistat, sentir-se acompanyades i promoure activitats conjuntes del seu interès que els permeti sortir de la possible situació d’aïllament en què es troben.

On? Sant Joaquim, Sant Miquel i Santa Coloma.

COORDINADORA ARXIPRESTAL

Càritas procura que les persones voluntàries que de forma generosa col•laboren amb la institució, tinguin el suport de la entitat, disposin de les eines adients segons el projecte assignat i de la formació requerida per aconseguir un òptim acompanyament. Es coordinen els serveis de les Càritas parroquials amb els de la Càritas arxiprestal, per tal d’avançar plegats en la prioritat del servei.

ENTRE CULTURES

Davant les persones migrades que arriben volem acollir, protegir, promoure i integrar. No volem deixar caure programes d’assistència social sinó que volem caminar junts per construir des de diferents identitats culturals, la fraternitat humana. Es un espai d’acollida, d’escolta, d’intercanvi, de relacions, de creixement potenciant i optant per la interculturalitat.

REFORÇ EDUCATIU PRIMÀRIA I SECUNDARIA

Amb el suport de voluntaris s’acompanya a nens i nenes de primària i ESO que necessiten reforç en els seus estudis, quan la família, per dificultats socials diverses, no els el pot proporcionar. Es fa un acompanyament als nens i nenes de manera coordinada amb els seus pares i mestres o tutors.

On? Santa Rosa, Singuerlin, l’Esperança.

ACCIONS A LES ESCOLES

L’educació és el primer pas perquè la nostra societat aconsegueixi viure des de la fraternitat i la justícia social. Si s’assoleix que els nens i joves es formin en escoles com a persones, més enllà d’adquirir eines per ser bons professionals, estarem més a prop de viure en una societat realment cohesionada en què es prioritzin els valors de la solidaritat i la igualtat.

Amb les accions a les escoles sensibilitzem en valors els alumnes de primària, secundària, batxillerat i formació professional de manera que prioritzin qualitats com la justícia social o la solidaritat.

Accions: Campanyes Càritas, recollida d’aliments, concurs anual i activitats de sensibilització. Formació voluntariat. Formem part de la coordinadora de professors de religió.

ALOSA

Volem oferir in espai de cobertura a famílies, nuclis monoparentals o persones soles que es troben sense xarxa social, en situacions desfavorides i amb dificultat per poder accedir a un habitatge digne, oferint un espai de dutxa, cuina, reforç, …-acompanyant a les persones en un itinerari formatiu i d’empoderament.

TREBALL EN XARXA

Càritas és expressió de l’amor preferencial pels pobres de tota la comunitat cristiana. A més de l’acció social, té com a objectius la sensibilització de la societat i la denúncia de les situacions d’injustícia. És en aquest marc que, participem de les diferents xarxes socials de la ciutat, promovent la participació en taules de diàleg.

On: Taula drets de ciutadania, Sempre acompanyats.

ESPAI POLIVALENT DEL CENTRE SANT MIQUEL DE SINGUERLIN

Notícies Càritas Santa Coloma